Vad är keto-dieten?

ECGO

Keto-dieten har blivit allt populärare under de senaste åren. Men vad är det egentligen? Hur fungerar den? Och vilka är fördelarna med denna diet?

Vi vet att frågorna är många, men var lugn, vi kommer att svara på de allra flesta och mer därtill! Vi kommer att diskutera vad keto-dieten är, hur den fungerar och de många fördelar som följer med denna diet. Så om du är nyfiken på keto-dieten, läs vidare!

Vad är keto-dieten?

Keto-dieten är en diet med låg kolhydrathalt och hög protein- och fetthalt. Tanken med dieten är att din kropp ska hamna i ett så kallat tillstånd av ketos där kroppen förbränner fett till energi istället för kolhydrater, eftersom du begränsat ditt intag av kolhydrater och ökat intaget av hälsosamma fetter.

Denna diet är perfekt för dem som vill gå ner i vikt, eftersom den tvingar kroppen att bränna fett i stället för kolhydrater. Det kan också bidra till att förbättra den mentala klarheten, öka energinivåerna och minska inflammationer i kroppen.

Vilka livsmedel är okej att äta?

Keto-dieten fokuserar på hälsosamma fetter, hög proteinhalt och lite kolhydrater. Här är en lista över några livsmedel som är säkra att äta:

Fetter: avokado, kokosolja, olivolja, ghee-smör, animaliskt fett

Proteiner: fisk, nötkött, kyckling och ägg, griskött

Grönsaker: broccoli, blomkål, grönkål, spenat, gurkor, tomater osv.

Vilka livsmedel ska man undvika?

Det finns också vissa livsmedel som bör undvikas när du följer denna diet. Det gäller bland annat följande:

Spannmål: vete, havre, quinoa, pasta och ris

Frukt: äpplen, bananer och apelsiner

Rotfrukter: potatis eller sötpotatis

Det alla dessa livsmedel har gemensamt är att de innehåller höga halter av kolhydrater som hindrar kroppen från att gå in i ketos.

Samla på dig bra recept

Enligt oss är den största utmaningen med keto-dieten att hitta goda och välsmakande recept som inte innehåller mycket kolhydrater. Om du inte lagar mat regelbundet kan detta särskilt vara en stor utmaning!

Så om du vill börja är det viktigt att du samlar några inspirerande recept i förväg så att du vet vad du ska laga.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!