Hur lägger man upp ett kostschema?

ECGO

När det gäller att sätta upp en kostschema finns det några saker du måste tänka på. Vilka är dina mål? Hur mycket tid kan du ägna åt måltidsplanering och matlagning? Vilka livsmedel gillar du och hur ofta kan du äta dem?

Alla dessa saker är väldigt viktiga att ha i åtanke när man ska planera och skapa sitt egna kostschema. För att göra denna process lite enklare kommer vi idag diskutera kring några av de viktigaste faktorerna att tänka på när du skapar din egen kostplan.

Ta hjälp av en PT om du inte vill göra det själv

Om du inte vet var du ska börja eller om du inte vill göra all planering själv, kan du alltid söka hjälp hos en personlig tränare. De kan skapa en kostplan som är specifik för dina behov och mål samt ge stöd och vägledning på vägen.

Fördelen med detta är såklart att ett proffs sköter hela jobbet åt dig, samtidigt som du kan spendera din dyrbara tid på något som du tycker om istället. Den klara nackdelen är dock att detta givetvis oftast kommer kosta pengar.

Spegla din kostplan efter dina mål

Ingen kostplan är den andra lik. En av de största faktorer när det kommer till att upprätta en dietplan är att spegla den efter vad du vill uppnå.

Om ditt mål är att förlora fett är det sannolikt bra om du skapar en plan där du kommer ligger på någon form av kaloriunderskott vilket innebär att du får i dig mindre kalorier än vad din kropp behöver.

Om ditt mål däremot är att bygga muskler och gå upp i vikt är det vettigt att skapa en plan med ett kaloriöverskott, så din kropp på ett lättare sätt kan bygga muskler.

Sätt upp realistiska mål

När det gäller att sätta upp kostscheman det är viktigt att sätta upp realistiska mål. Orealistiska mål är ofta orsaken till att människor ger upp sina dieter och är en av de främsta orsakerna till att dieter misslyckas..

Att skapa en plan där du till exempel ska äta 50% av vad du vanligtvis gör är kanske inte genomförbart för dig som tidigare aldrig gått på diet.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!