Allt du behöver veta innan du kommer igång med din träning

ECGO

Funderar du på att börja att träna, men vet inte riktigt var du ska börja? Då har du kommit till rätt ställe! I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta innan du börjar träna.

Vi kommer att diskutera ämnen som vilken typ av träning som är bäst för dig, hur mycket tid du bör ägna åt träningen och vilken mat du bör äta för att ge bränsle till din kropp.

Ska du ta hjälp av en PT eller inte?

En av de första sakerna du bör fundera kring innan du börjar träna är ifall du vill ta hjälp av en personlig tränare eller inte. En PT kan vara till stor hjälp i början, särskilt om du är helt nybörjare och inte vet vilka övningar som är lämpliga för ditt mål.

Fördelen med att ha en PT är att de kommer att visa dig hur varje övning ska utföras. De kan också hjälpa dig att motivera dig att fortsätta när det blir kämpigt och motivationen är låg. Men det betyder inte att de är rätt för alla; vissa människor föredrar att göra sin egen grej utan att någon talar om för dem vad de ska göra!

Vilken träningsform passar dig?

Det finns så många olika typer av träningsformer, så det är inte konstigt att det kan vara svårt att veta vilken som är rätt för dig. Om du är osäker kan det vara en bra idé att prata med en personlig tränare eller göra lite efterforskningar på nätet.

Några populära motionsformer är löpning, cykling, tyngdlyftning och yoga. Det är viktigt att hitta en aktivitet som du tycker om att göra, så känn dig inte tvingad att anmäla dig till en viss aktivitet bara för att någon annan tycker att den är rolig.

Hur mycket tid måste jag lägga ner på min träning?

Det beror på vilka mål du har. Om du vill gå ner i vikt och komma i form behöver du kanske bara träna ett par timmar i veckan. Om ditt mål däremot är att springa ett maraton om sex månader är det klokare om du tränar flera gånger i veckan fram till tävlingsdagen!

Om du tidigare aldrig tränat och hållit igång, eller om du haft ett långt uppehåll sedan du gjorde det sist, är det bra om du börjar smått för att sedan trappa upp din träning. På så sätt minskar du risken för att skada dig eller att tappa suget.

Vilken mat ska jag äta när jag börjat träna?

Det är viktigt att äta före och efter träningen. Vilken mat du äter beror på vilken typ av träning du har utfört och hur länge du har tränat, samt vilka mål du har, men här är två allmänna riktlinjer:

  • Innan du tränar: ät ett lätt mellanmål med mycket kolhydrater och lite fett. Det ger dig den energi du behöver för att prestera ditt bästa under träningen. Goda alternativ är frukt, fullkornsrostat bröd eller spannmål.
  • Efter träningen: Det är viktigt att fylla på kroppen med protein och kolhydrater så snart som möjligt. Detta hjälper kroppen att återhämta sig och bygga upp musklerna igen. Ett bra mellanmål efter träningen är en proteinshakes eller yoghurt med lite frukt.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!