5 vanliga frågor om hälsa och träning

ECGO

Som ni känner till är vi på ECGO starkt övertygade om att alla människor bör leva en hälsosammare livsstil. Träning och att ta hand om sin hälsa är såklart en grundläggande en del av en hälsosam livsstil. 

För många är det det är inte alltid lätt att hitta tid eller motivation att ta hand om sin hälsa och träning. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, vilka övningar man ska göra eller till och med vilken typ av mat man ska äta. Ja, det kan helt enkelt finns en hel del frågetecken som behövs rätas ut innan vissa kan känna sig redo för att börja ta tag i detta.

Med detta i åtanke har vi här nedanför sammanställt en lista med de fem vanligaste frågorna om hälsa och fitness, i hopp om att den ska hjälpa dig som vill förbättra din livsstil och komma igång med träningen du med.

Men som med allt annat i livet är det dock viktigt att komma ihåg att göra allt med måtta. Vi förespråkar inte att du ska gå ut och springa ett maraton imorgon om du aldrig har satt din fot på en löparbana tidigare. 

Börja i liten skala, öka gradvis intensiteten i din träning och lyssna alltid på din kropp. Se även till att ge dig tid för andra saker än enbart träning. Livet handlar trots allt om balans, så om du vill koppla av efter jobbet genom att spela på utländska casinon, gör det! Så länge du spelar ansvarsfullt, naturligtivs. 

1. Vilka är de bästa övningarna?

När det gäller övningar finns det några viktiga faktorer att ta hänsyn till. För det första måste du hitta en aktivitet som du tycker om och som du kan hålla dig till på lång sikt. Det är ingen idé att börja ett nytt träningsprogram om du inte kommer att hålla fast vid det. 

För det andra måste du se till att de övningar du gör faktiskt är effektiva. Det är ingen idé att spendera timmar på gymmet om du inte tränar på ett effektivt sätt. 

Sist men inte minst bör du se till att dina övningar är säkra och lämpliga för just dig. Med allt detta i åtanke kommer här några övningar som vi tycker är värda att överväga:

  • Simning
  • Cykling
  • Löpning
  • Yoga
  • Styrketräning

2. Är det nödvändigt med kosttillskott?

Kosttillskott är inte nödvändiga om du redan äter en balanserad kost. Om du däremot har brist på vissa vitaminer eller mineraler kan kosttillskott hjälpa dig att kompensera för bristen. Om du till exempel inte äter tillräckligt med protein och vill öka din muskelmassa, kan du ta ett tillskott i form av proteinpulver för att kompensera detta. Eller om du har svårt att få i dig tillräckligt med järn från maten kan du behöva ett järntillskott. 

Generellt sett är det dock bäst att få sina näringsämnen från maten snarare än från kosttillskott. Det finns dock vissa tillfällen då kosttillskott kan vara till hjälp. Är du orolig för din kost eller dina näringsnivåer kan du prata med din läkare eller en legitimerad dietist. De kan hjälpa dig att avgöra om kosttillskott är rätt för dig eller inte.

3. Hur håller man sig motiverad att träna regelbundet på lång sikt ?

Det kan vara svårt att hålla sig motiverad att träna regelbundet, särskilt om du inte ser några snabba resultat. För många människor är nyckeln till att behålla motivationen att hitta en aktivitet som de tycker om och som de lätt kan passa in i sitt schema. 

Vissa människor kanske till exempel föredrar att träna först på morgonen innan de börjar sin dag, medan andra kanske föredrar att träna efter jobbet eller skolan. Dessutom kan det vara bra att sätta upp mål för sig själv och belöna sig själv när man når dessa mål. Du kan till exempel sätta upp ett mål att gå eller springa ett visst antal kilometer varje vecka och sedan unna dig ett par nya skor eller en massage när du når ditt mål. 

4. Hjälper stretching mot träningsvärk?

När du tränar utsätts dina muskler för mycket belastning och påfrestningar. Detta kan leda till smärta, stelhet och träningsvärk, särskilt om du inte är van vid att träna. 

Det finns vissa som påstår att stretching kan hjälpa till att minska träningsverken genom att sträcka ut musklerna och öka blodflödet. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för detta påstående. Med det sagt kan det vara skönt att ta några minuter för att stretcha efter träningen, då det finns faktiskt ett par fördelar med att göra detta

5. Hur länge måste man träna för att det ska ge resultat?

Hur lång tid det tar för att få resultat av träningen är en väldigt svår och komplex fråga att besvara eftersom den beror på många faktorer. Bland annat individens naturliga förmåga, typen av aktivitet som utövas och hur mycket tid som ägnas åt träning, samt vilka mål man har med träningen. 

Forskning har dock visat att även små mängder träning kan leda till betydande förbättringar av välmående och fysik. Detta tyder på att även träning på kort sikt kan ha en betydande inverkan och ge resultat. Även om det alltså inte finns något slutgiltigt svar på frågan om hur lång tid det tar att få resultat av att träna så är det tydligt att även en liten mängd kan leda till resultat.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!