Varför föredrar allt fler svenskar att snusa framför att röka?

ECGO

Det finns flera skäl till att snusande blivit allt mer populärt i Sverige och varför många rökare har bytt ut cigaretten mot prillan. Ett skäl är att snus generellt sett uppfattas som mindre skadligt för hälsan än rökning. Detta beror på att snusning inte innebär att man andas in rök, vilket såklart kan skada lungorna.

Men kan det vara så enkelt att det endast har att göra med att snus inte är lika skadligt som rökning? Nja, så enkelt är det faktiskt inte. Vi kommer därför i denna artikel idag titta lite närmare på orsakerna till att svenskar i allt större utsträckning väljer snus framför cigaretter.

Snus är inte lika farligt som cigaretter

Vi nämnde precis att en av anledningarna till varför svenskar i allt större utsträckning väljer snus framför cigaretter är för att snus generellt sett är mycket mindre skadligt för hälsan. Detta är troligtvis något som många redan vet om, men vi vill ändå understryka detta.

Snus är alltså bättre för hälsan då man exempelvis inte andas in någon skadlig rök. När man röker en cigarett så andas man in tusentals olika kemikalier, varav många är cancerframkallande, och som du förstår så är detta inte särskilt hälsosamt för människokroppen.

Men med detta sagt så löper regelbundna snusare och rökare lika stor risk att drabbas av diabetes typ-2, så i den aspekten är rökning och snusande lika farligt för kroppen. Att snusning är bättre än rökning innebär alltså inte att snusning är hälsosamt.

Man kan snusa där man inte kan röka

En annan orsak till snusets ökade popularitet bland svenskar är att man kan använda det på platser där rökning är förbjuden. Det betyder att du fortfarande kan få ditt nikotinbehov utan att behöva gå ut och röka.

Detta är naturligtvis en stor fördel, särskilt för dem som arbetar i kontorsmiljöer eller andra platser där rökning inte är tillåten. Eller om du sitter ute på en restaurang eller bar och känner att du blir nikotinsugen. Med snus kan du relativt diskret lägga en prilla under läppen utan att påverka någon i din omgivning på ett negativt sätt, eller bryta mot några regler överhuvudtaget.

Det luktar inte lika illa

Det går inte att sticka under stolen med att cigaretter luktar illa, och det är något som många rökare är väl medvetna om. Lukten fastnar inte bara på kläder, hår och hud, utan den kan också vara ganska svår att bli av med. Detta är naturligtvis en stor nackdel, särskilt för dem som vill undvika att lukta som ett askfat.

Men om man snusar istället för att röka behöver du inte alls oroa dig för detta. Snus luktar inte alls lika illa som cigaretter. Visst kan den lukta en aning när man öppnar dosan och lägger in prillan under läppen, men denna lukt försvinner snabbt efter att du stängt igen dosan och lagt in prillan i munnen.

Det är billigare

Snus är i allmänhet billigare än cigaretter. En dosa snus kostar vanligtvis mellan 30-55 kronor beroende på vilken snussort du köper, medan ett paket cigaretter vanligtvis kostar mellan 60-70 kronor. Det innebär att du kan spara en hel del pengar om du går över från rökning till snusning.

Det finns förstås andra sätt att spara pengar när du röker, till exempel genom att rulla dina egna cigaretter eller genom att använda en e-cigarett. Men om du jämför snus med cigaretter är snus definitivt det billigare alternativet.

Det känns fräschare

Sist men inte minst är det många som övergår från rökning till snusande på grund av att det helt enkelt känns fräschare. Huruvida det faktiskt är fräschare är lite upp till var och en att avgöra själv då kan man tycka olika om det, men faktum är att många rökare och icke-rökare upplever att snus är fräschare än cigaretter och rökning.

Det beror förmodligen på att snus inte luktar lika mycket som cigaretter och för att den inte lämnar en obehaglig smak i munnen som cigaretter kan göra. Snuslukten sätter sig dessutom inte i kläderna och på kroppen på samma sätt som cigarettrök har en tendens att göra.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!