Varför får man urinvägsinfektion?

ECGO

Urinvägsinfektion är en vanlig åkomma som påverkar tusentals människor varje år. Men vad är det egentligen som orsakar denna obekväma och ibland smärtsamma infektion? Många faktorer kan bidra till utvecklingen av urinvägsinfektion, men orsaken till åkomman är att bakterier helt enkelt tagit sig in till urinblåsan via urinröret. 

Denna artikel kommer att gå igenom de främsta orsakerna, riskfaktorer och hur du bäst kan förebygga urinvägsinfektion. Vi hoppas att du känner att du har bättre koll på detta område efter att du har tagit dig igenom artikeln.

De vanligaste orsakerna till urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion uppstår som sagt på grund av bakterier som har tagit sig in i urinröret och vidare upp i urinblåsan. Men bakom denna grundläggande beskrivning döljer sig en rad vanliga orsaker som kan öka sannolikheten för att drabbas.

Sexuell aktivitet

Sexuell aktivitet kan bidra till urinvägsinfektioner, särskilt hos kvinnor. Detta är på grund av den anatomiska närheten mellan vagina och anus, vilket kan göra det lättare för bakterier från tarmen att sprida sig. Det beror också på att kvinnors urinrör är kortare än hos män.

Graviditet

Graviditeten innebär en hel del förändring för kroppen. Den ökade produktionen av vissa hormoner och den fysiska pressen från livmodern kan göra det svårare att tömma blåsan helt. Detta kan öka risken för urinvägsinfektioner.

Urin kvar i blåsan

Om urinblåsan inte töms klokt när man kissar kan detta leda till att bakterier lättare kan föröka sig. Anledningen till varför man inte tömmer blåsen klokt kan bero på olika saker, såsom problem med prostata hos män eller graviditet hos kvinnor.

Ålder

Äldre individer har en ökad risk att utveckla urinvägsinfektion. Detta beror delvis på att urinvägarna kan bli mindre effektivt med åldern, vilket leder till att de inte kan tömma blåsan helt. Dessutom kan äldre personer ha nedsatt immunförsvar, vilket gör dem mer mottagliga för infektioner.

Förstoppning

Förstoppning kan också vara en faktor som bidrar till urinvägsinfektion. När tarmarna är fulla, kan det medföra ett extra tryck på urinblåsan, vilket kan leda till det inte går att tömma blåsan klokt och därmed som sagt öka risken för infektion.

Dålig hygien

Till sist kan även dålig personlig hygien vara en bidragande faktor, särskilt om man inte torkar sig ordentligt efter att ha gått på toaletten eller inte duschar regelbundet.

Symptom vid urinvägsinfektion

Symptom på urinvägsinfektion kan variera beroende på individ och hur pass allvarlig infektionen är. För vissa är symptomen lindrig, medan den för andra kan vara betydligt allvarligare. Här är en lista över vanliga symptom.

  • Smärta när man kissar
  • Det kommer blod när man kissar
  • Man blir ofta kissnödig
  • Buksmärta
  • Feber
  • Illamående 

Oftast krävs ingen behandling 

Urinvägsinfektioner kräver oftast ingen behandling för att gå över. I många fall kan kroppens eget immunförsvar ta hand om infektionen utan behov av medicinsk hjälp. Med det sagt är det viktigt att notera att även om detta är fallet för majoriteten av människor, så finns det situationer där du bör söka vård.

Det finns flera specifika situationer när det är särskilt viktigt att söka medicinsk vård för urinvägsinfektion. Om du har synligt blod i urinen är det en omedelbar indikator på att du bör konsultera en läkare. Gravida kvinnor eller de som nyligen har fött barn och misstänker blåskatarr bör också söka vård direkt.

I fallet med misstänkt njurbäckeninflammation, vilket är en allvarligare form av urinvägsinfektion, är det absolut nödvändigt att snabbt söka vård. Slutligen, om barn under två år uppvisar symptom på urinvägsinfektion, är det också viktigt att de får medicinsk hjälp så snart som möjligt.

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!