Vad är skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan?

ECGO

Det finns många missuppfattningar om skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan. Vissa människor tror att de är en och samma sak, medan andra tror att veganer endast äter frukt och grönsaker.

Sanningen är dock att de flesta personer har väldigt dålig koll på hur skillnaderna mellan dessa två kosthållningar faktiskt ser ut. Men som tur är kommer vi reda ut alla förvirringar och förklara exakt vad skillnaderna mellan dessa två livsstilar är!

Vad äter en vegetarian?

En vegetarian äter inte kött, kyckling, fisk eller några andra biprodukter från slakt. Detta inkluderar produkter som gelatin och löpe som ofta finns i vissa livsmedel. Det finns olika typer av vegetarianism, till exempel laktovegetarian. I denna kosthållning är det utöver den vegetariska maten även okej att konsumera mejeriprodukter.

Vanliga frågor som vegetarianer får är hur de får i sig tillräckligt med protein och varifrån de får sitt järn. Svaret på båda dessa frågor är att det finns många växtbaserade källor till protein och järn, bland annat baljväxter, nötter, frön och gröna bladgrönsaker.

Vad äter en vegan?

En vegan avstår inte bara från kött, kyckling och fisk utan också från alla animaliska produkter eller av alla produkter som har testats på djur. Detta gäller även honung.

Precis som för vegetarianer finns det olika typer av veganer – vissa äter endast råa livsmedel medan andra inkluderar tillagad mat i sin kost. Det finns som sagt många växtbaserade källor till protein och järn, så brist på proteinrika livsmedel är heller inget problem för veganer.

Hur kommer man igång?

Vare sig du vill testa på vegetarianism eller veganism är det bästa sättet att komma igång att göra lite forskning och lära dig mer om de olika typerna av vegetarianer/veganer.

När du har kommit fram till vilken typ som passar dig bäst, hitta några recept som ser bra ut och prova dem!

Om ECGO

Vi skriver artiklar om det mesta du kan tänka dig. Målet är att hjälpa dig att ta bra beslut i livet. Häng med oss på den här resan så utvecklas vi tillsammans!